A lelkipásztori beszélgetés
LT'16.1.
Vezető: Dr. Kis Médea (lelkipásztor, pszichológus /Egyházkerületi Pasztorációs Intézet, Debrecen)
Időpont: 2016-06-13 - 2016-06-15
Hely: Debrecen, DRHE
Csoport létszám: 15 fő
Tanóra: 15
Részvételi díj: 12000 Ft/fő
A lelkész lelkigondozói tevékenysége, hasonlóan igehirdetői, hitoktatói, közösségszervezői feladataihoz, olyan készségek használatát igényli, melyek nagyrészt tanulhatóak, fejleszthetőek. Tárgyi tudás mellett tehát nem csupán korábbi személyes adottságaira van ráutalva gyülekezeti, intézményi munkája során, hanem egy új, belső eszköztárra is szert tehet. Jelen továbbképzés a hivatásgyakorlás során előálló kihívásokra reagál a tapasztalati tanulás módszerét alkalmazva.
Tematika:
A segítő beszélgetés elemi technikája azon alapvető eszközök ismeretére épül, melyek segítségével a lelkipásztor nagyobb biztonsággal mozog a rábízottak körében, és biztonságban érzi magát a segített is: gyászolók, útkeresők, krízisben lévők, idősek, fiatalok elfogadottnak, megértettnek élhetik meg önmagukat, megvigasztalódva, megerősödve folytathatják útjukat.
E módszeres beszélgetésvezetés olyan lelkipásztori viszonyulás kifejlesztését és alkalmazását jelenti, amikor a lelkipásztor bízik a hozzá forduló fejlődőképességében, emellett egyre pontosabban képes követni saját érzelmeit, belső érzeteit is. Kevésbé téved olyan ösvényekre, ahonnan nehéz a visszatérés. A kurzus résztvevője megbarátkozik
a kommunikáció kereteinek fontosságával, a hiteles és empatikus visszajelzés ismérveivel, tudatosabban kezeli saját kompetenciahatárait.
E kifejezetten gyakorlatorientált képzés a módszer kipróbálása közben szerzett közvetlen tapasztalatok, kérdések megvitatása által annak a saját lelkigondozói praxisba beépülését segíti.
A résztvevők lehetőség szerint hozzanak magukkal egy felidézhető, korábban lefolytatott beszélgetésről szóló jegyzetet („jegyzőkönyvet”, nevek és beazonosíthatóság nélkül), melynek feldolgozása közben rátekinthetnek erősségeikre vagy fejlesztendő készségeikre, valamint megszilárdíthatják új szemléletüket.
A segítő beszélgetés általános és legfőbb hatótényezőinek tudatos alkalmazása növeli a lelkipásztor kompetenciaérzését, miközben őmaga Isten alázatosabb és kifinomultabb eszközévé válhat.
Ajánlott irodalom:
Tringer László: A gyógyító beszélgetés, Budapest, Semmelweis Kiadó, 2005.