450 éves a Heidelbergi Káté
LT'13.1.
Vezető: DRHE oktatói és vendégel?adók – interdiszciplináris megközelítés
Időpont: 2013-04-08 - 2013-04-10
Hely: Debrecen, DRHE
Csoport létszám: 20-25 fő
Tanóra: 15
Részvételi díj: 12000 Ft/fő
2013-ban a református egyházak a Heidelbergi Káté kiadásának 450 éves jubileumát ünneplik. A református hit és tanítás alapvetõ igazságait összefoglaló katekizmus, amely egyházunk hivatalos hitvallása, idõközben több mint 40 nyelvre került lefordításra, nemzedékeken keresztül meghatározta a hit és a kegyesség tartalmát, a keresztyén életvitel és felelõsség összefüggését, az egyház rendjét és a világgal való kapcsolatát.
A lelkésztovábbképzõ tanfolyam nemcsak emléket kíván állítani e jelentõs egyháztörténeti eseménynek, hanem a következõ kérdésekkel kíván foglalkozni:
Mi a szerepe és hol van a helye az egyház életében ma a hitvallásnak?
Mi a tartalma és teológiája a Káténak, illetve milyen hatást váltott ki egyházunkban?
Mi a jelentõsége a Heidelbergi Káténak az istentiszteleten, a tanításban, a lelkigondozásban és a további szolgálati területeken?
Mi az oka annak, hogy a Káté használata és ismerete gyülekezeteinkben visszaszorult, és mi a feltétele annak, hogy a hitvallás újból elfoglalja méltó helyét egyházunkban?
Az elméleti és gyakorlati/módszertani kérdések tisztázásán túl a továbbképzõ tanfolyam inspiráló és használható példákat is kíván nyújtani az istentisztelet, a tanítás, a hitbeli döntések terén a Káté használatához.