Ökoteológia a gyülekezetben
LT'13.3.
Vezető: Dr. Kodácsy Tamás (egyetemi lelkész, tudományos munkatárs – KRE)
Időpont: 2013-09-23 - 2013-09-25
Hely: Hét Csillag Konferenciaközpont, Beregdaróc
Csoport létszám: 15-20 fő
Tanóra: 15
Részvételi díj: 12000 Ft/fő
Egyházunk bázisa még mindig erõteljesen köthetõ a vidéki gyülekezetekhez. Az ezekben szolgáló lelkipásztorok idõnként egzisztenciálisan érdekeltek a természetvédelemben, mert a teremtett világ, s az abból származó javak sok esetben befolyásolják egy-egy település anyagi helyzetét, az egyházfenntartók financiális hátterét, jó néhány esetben a lelkipásztorét is.
A kurzus célja, hogy felvázolja az ökológia teológia alapvetõ keresztyén tanításait, kitekintést nyújtson az Európában futó projektekrõl és azokak itthoni alternatíváiról, segítséget nyújtson az ebbõl adódó lehetõségek közötti eligazodásban.
Ugyanakkor célkitûzése az is, hogy olyan átfogó gyülekezeti öko-munkaterv megalkotását segítse, amely egyaránt hívja fel a gyülekezetek figyelmét a teremtésvédelemre, de egyben olyan lehetõséget kínál a vidéki gyülekezetekben szolgáló lelkipásztorok számára, amelyek akár anyagi segítséget is hordozhatnak magukban (pl. pályázatok, projektek). Ezen felül támpontokat kíván adni a te-remtésvédelem megjelenítésére a gyermek- és ifjúsági munkában, vagy teremtés heti anyagot átbeszélve a liturgiában is.

Tematika:
A teremtésvédelem bibliai alapja
Dogmatikai és etikai konzekvenciák
Európai modellek és magyarországi alternatívák
Gyülekezeti munkatervek és a megvalósítás lehetõségei
Liturgiai és oktatási segítségnyújtás