Szupervízió a református egyházban
LT'14.5.
Vezető: Dr. Kocsev Miklós (egyetemi tanár/PRTA – Selye János Egyetem)
Időpont: 2014-11-26 - 2014-11-28
Hely: Berekfürdõ, Megbékélés Háza
Csoport létszám: 15 fő
Tanóra: 15
Részvételi díj: 12000 Ft/fő
A kurzus szeretne bevezetést és egyben gyakorlati betekintést adni abba, hogy mi, és miért lehet fontos az egyházi életben a szupervízió (így a lelkészek – munkatársak – presbitérium számára).
A szupervízió az egyik olyan segítõ és egyben tanulási folyamat, mely:
• a szakmai munka (hivatás) minõségének biztosítására és javítására,
• az adott kontextusban, a szükséges változtatási lehetõségek megtanulására segít eljutni.
A szupervíziós folyamatban való tanulás egy ön-reflektáló folyamat, amelyben a szupervizált személy (ebben az esetben a lelkész) megtanulja hivatása gyakorlását integratív módon látni és végezni. A szupervízió három területtel foglalkozik a szupervizált személyére koncentrálva: a mindennapi élet – a munka/hivatás – tanulás területeire. Így megtanulva figyelni: befele (önmagára), kifele hogyan látjaa munkát, hivatását és annak jobb elvégzésének ehetõségét), és arra, hogy ezt a kettõt hogyan lehet összekapcsolni (integrálni).
A kurzus elsõsorban a pasztorális szupervízió területére szeretne bevezetni, ahol figyelünk a munkát végzõ személyre (én) – annak ivatásbeli szerepére (lelkészként) – az adott munkahelyen (a gyülekezetben).
A kurzus alatt betekintést nyerünk az egyéni – a csoport – és a team (pl. presbitérium) szupervízió területeibe.
A rendelkezésre álló idõ elegendõ arra, hogy egy elméleti bevezetés mellett a mindennapi szupervízós munkába is belekóstoljunk. Ezzel összekapcsoljuk az elméletet a praxissal.
Ezt a kurzust elsõsorban azoknak ajánljuk, akiket nemcsak a szupervízió, mint téma érdekel, hanem akik hivatásuk gyakorlásában
esetleg nehézségekkel küzdenek (ezt fel is tudják vállalni), ill. szeretnének ebben segítséget kapni, a jobb munkavégzés reményében.
Ajánlott irodalom:
Weiß, H.: Lelkigondozás – szupervízió – pasztorálpszichológia, EXIT Kolozsvár, 2011. (a helyszínen is megvásárolható lesz)