"Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre..."
Az úrvacsora teológiája - spiritualitása
LT'15.2
Vezető: Dr. Fazakas Sándor (egyetemi tanár/DRHE) Dr. Szabó Lajos (egyetemi tanár/EHE - Budapest)
Időpont: 2015-10-05 - 2015-10-07
Hely: Beregdaróc, Hét Csillag Üdülõ- és Konferenciaközpont
Csoport létszám: 15 fő
Tanóra: 15
Részvételi díj: 12000 Ft/fő
Tematika:
Mi történik az istentiszteleten? Ennek a kérdésnek idõnkénti tisztázása nemcsak gyülekezeti tagokat és keresõ személyeket érint, de gyakran megfogalmazzák lelkészek is: mi az értelme, teológiája és spiritualitása a liturgiai elemeknek és ezek hogyan épülnek egymásra?

Miután 2014-ben az imádság teológiájáról és spiritualitásáról már megtartásra került egy továbbképzõ tanfolyam, részben ennek folytatásaként most azt a kérdést járjuk körül, hogy mi történik az úrvacsorában? Ennek bibliai teológiai és rendszeres teológiai vonatkozásai az úrvacsora szereztetésére tekintenek, rögzítik Krisztus kereszthalála és feltámadása, valamit végsõ visszajövetele általi meghatározottságát. Tisztázásra kerülnek továbbá az úrvacsorai gyakorlat etikai és lelkigondozói aspektusai, valamint lelki-spirituális megélésének feltételei. Nem utolsó sorban az úrvacsorai gyakorlat ökumenikus összefüggésben való értelmezése is megvilágításba kerül, mint amely az egyházak egymáshoz való közeledésnek feltételeit vagy éppen akadályát képezhetik. Ez ismeretek birtokában nemcsak jobban megérthetjük úrvacsorai gyakorlatunkat, hagyományainkat, de bizonyos kérdések átértékelésre is kerülhetnek, amelyek birtokában bátrabban lehet élni a communio-ban rejlõ teológiai-etikai és lelki-spirituális lehetõségekkel a gyakorlati lelkészi szolgálat során.
(A megjelölt irodalom áttanulmányozása és olvasónapló formájában való összefoglalása további 5 kreditponttal értékelhetõ. További információ a Lelkésztovábbképzõ Intézet munkatársainál kapható.)
Ajánlott irodalom:
FAZAKAS SÁNDOR: A jótékony megszakítás reményében... in: Balog M./Kókai Nagy V. (szerk.): Újszövetség és eszkatológia,
Debrecen 2013, 239−254.
TÖRÖK ISTVÁN: Dogmatika, XI. rész, 35.§.;
WELKER, MICHAEL: Mi történik az Úrvacsorában? ford. Gaál B./Petró L., Debrecen, 2013;