„Akik Krisztusba keresztelkedtetek meg,
Krisztust öltöttétek magatokra”

A keresztség teológiája – spiritualitása
LT’16.5.
Vezető: Dr. Fazakas Sándor (egytemi tanár, DRHE), Dr. Szabó Lajos (egytemi tanár, EHE – Bp)
Időpont: 2016-11-07 - 2016-11-09
Hely: Beregdaróc, Hét Csillag Konferencia Központ
Csoport létszám: 15 fő
Tanóra: 15
Részvételi díj: 12000 Ft/fő
Mi történik az istentiszteleten? Ennek a kérdésnek a tisztázása jegyében már sor került két kérdéskör tisztázására: az imádság (2014-ben) és az úrvacsora (2015-ben) teológiája és spiritualitása címen. A résztvevők kérésére most a keresztség kerül a vizsgálódás és a tapasztalatok megosztásának fókuszába.
A foglalkozás során a keresztség rendszeres teológiai és etikai vonatkozásainak tisztázásával indítunk a reformátorok vonatkozó tanításának felelevenítése kapcsán. A keresztség sákramentumának ekkléziológiai aspektusai (pl. egyháztagság kérdése), valamint ökumenikus vonatkozásai nem kerülhetik el figyelmünket (pl. keresztség kölcsönös elfogadása, újrakeresztelkedés problémája, legújabb ökumenikus konszenzuskeresés stb.). Gyülekezetpedagógiai, gyülekezetvezetési, liturgiai és egyházfegyelemi szempontokon túl sor kerül keresztelési áldások, elmélkedések, meditációk, imádságok bemutatására, teológiai és spirituális tartalmuk bemutatására és gyakorlati alkalmazhatóságuk keresésére.
Ez ismeretek birtokában nemcsak jobban megérthetjük keresztelési gyakorlatunkat, hagyományainkat, de bizonyos kérdések átértékelésre is kerülhetnek, amelyek birtokában bátrabban lehet élni a szentségben rejlő teológiai-etikai és lelki-spirituális lehetőségekkel a gyakorlati lelkészi szolgálat során.

(A megjelölt irodalom áttanulmányozása és olvasónapló formájában való összefoglalása további 5 kreditponttal értékelhető)

Ajánlott irodalom:
Barth, K.: A keresztyén tanítás a Heidelbergi Káté alapján, Bp. 2013; Fazakas, S.: Új egyház felé, II. fejezet.; Szabó, L. (szerk.): A keresztség ünnep, Bp. 2015; Török I.: Dogmatika, XI. rész,;