Kép és Biblia
(workshop)
LT'17.1.
Vezető: Kókai Nagy Viktor – Németh Áron (DRHE)
Időpont: 2017-02-17 - 2017-02-17
Hely: Debrecen, DRHE, Szenci-terem
Csoport létszám:
Tanóra: 4
Részvételi díj: 3000 Ft/fő
Református hagyományunkban a képek hozzáfűzése a teológiához meglehetősen sok sérülést szenvedett, melyeknek hatása máig érezhető. Nehezebben szánjuk rá magunkat, hogy egy-egy közismert képzőművészeti alkotást felhasználjunk igehirdetésünk példájaként, vagy ez legyen vezérfonala egy bibliaórának, áhítatnak. Pedig egy jól megragadott pillanat kiváló támasztéka lehet az Ige megértésének és üzenete továbbadásának.
A mai ember számára a vizualitás olyannyira a mindennapok részévé vált, hogy ezen keresztül sokkal jobban képes megérteni még az egyébként nehezen értelmezető kijelentéseket is. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy olyan embereket szólaltassunk meg ebben a témában, akik noha más-más szempontból, de mégis segíthetnek közelebb kerülni a képek világához és a műalkotások gyakorlati alkalmazásához a gyülekezeti alkalmakon. Ahol nem csak az válik hangsúlyossá, hogy ők mit gondolnak erről a kérdésről, hanem a hallgatóság véleménye is, hiszen minden előadást beszélgetés követ.
A hivatalos program után lehetőség nyílik megtekinteni a konferencia apropóját szolgáltató, Szalay Lajos grafikáiból rendezett kiállítást, amelyet a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közösen szervezett a MODEM-ben.
A rendezvényen öt előadó osztja meg gondolatait a közönséggel:
• Békési Sándor – KRE HTK
• Kókai Nagy Viktor – DRHE
• Kosinsky Richárd – KOGART
• Németh Áron – DRHE
• Vitéz Ferenc – DRHE