Az ismeretlen ismert
A keresztyénség viszonyulása ma a zsidósághoz.
Teológiai válaszok: misszió, vallásközi párbeszéd,
anti­szemitizmus vagy (el)hallgatás?
LT'17.8.
Vezető: Dr. Kovács Ábrahám (docens, DRHE) Dr. Tatai István (lelkipásztor, Hatvan)
Időpont: 2017-11-26 - 2017-11-28
Hely: Berekfürdő, Megbékélés Háza
Csoport létszám:
Tanóra: 15
Részvételi díj: 12000 Ft/fő
A keresztyénség a zsidóságból nőtt ki, mint vallás. Sokan úgy vélik, hogy az ó- és újszövetségi tanulmányoknak köszönhetően ismerik a zsidóságot, azonban a mai kortárs judaizmusról, a magyarországi zsidóság történetéről csak részleges ismeretekkel rendelkeznek.
A kurzus egyik célja hogy a zsidóság (különösképpen a hazai) sokféle arcát: teológiáját, világnézetét és kultúráját (európai, ázsiai, afrikai) bemutassa, és a résztvevők számára alapismereteket nyújtson a nem ismert, esetleg meglepő jelenségekről és tényekről. Az előadások kiemelten foglalkoznak a következő témákkal:
• Mit mond a rendszeres teológia a zsidóság és keresztyénség viszonyáról? Barth Károly, Kálvin János, Czeglédi Sándor stb.
• Irányzatok a mai zsidóságban
• Ki, vagy mi a zsidó és ki az igaz izraelita?
• Az evangélium hirdetése zsidóknak
• A magyarországi antiszemitizmus és keresztyénség
• Kálvin és a zsidóság
• A magyarországi zsidóság irányzatai
• Ravasz László és a zsidóság
• Zsidómentés, életmentés. A Jó Pásztor missziói munkája
A továbbképzés célja továbbá, hogy a gyülekezetek környezetében, a szélesebb társadalomban és a médiában markánsan megjelenő zsidó kultúrát és judaizmust bemutassa és a református hitvalló válaszokat megfogalmazza.

Ajánlott irodalom:
Czeglédi Sándor Hit és történet. A választott nép Debrecen, Református Teológiai Akadémia, 1994).
Kovács Ábrahám: Krisztus követése és a zsidómentés: A Jó Pásztor Bizottság hitvalló munkák a magyar református egyházban In: Baráth Béla Levente (szerk.) Hittel és humorral: Tanulmánykötet a 60 éves Hörcsik Richárd születésnapjára. 270 p. Debrecen, Debreceni Református Hittudományi Egyetem, 2015. pp. 175-165.
Kovács Ábrahám: Protestáns biblia- és iratterjesztés kezdetei, a zsidóság és a Habsburg udvar Magyarországon: 1811-1851. II. REFORMÁTUS EGYHÁZ LXI:(3) pp. 63-67. (2009)
Kovács Ábrahám: A halál mint az öröklét öröme egy pesti zsidó-keresztyén életében, In: Hoppál Bulcsú Kál (szerk.) Vallástudományi Tanulmányok 7–8. Budapest, Magyar Vallástudományi Társaság, 2007. pp. 39-51.
Kovács Ábrahám: Ballagi Mór és a Skót Misszió: megtérés, áttérés vagy kitérés? Egy liberális protestáns zsidó életútjának kezdete CONFESSIO – A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ FIGYELŐJE 31:(3) pp. 109–125. (2007)
Nagy Antal Mihály: Örök szövetség. Válogatott tanulmányok a zsidóság és a keresztyénség kapcsolatának témaköréből, Budapest, Kálvin Kiadó)
Nicholas Railton: Jane Haining és a Skót Misszió magyarországi zsidóság között végzett munkája 1932 és 1945 között, Budapest, Open Art, 2007).
Tatai István: Az Egyház és Izrael. Korrelációs modellkeresés a posztholokauszt teológiában, Harmat, Kálvin-KMTI, 2010).