A kiégés megelőzése és az egészség-gondozás lehetőségei a lelkipásztori szolgálat területén
LT’18.3.
Vezető: Dr. Bagdy Emőke (klinikai szakpszichológus, professor emerita)
Időpont: 2018-09-19 - 2018-09-21
Hely: Beregdaróc, Hét Csillag Konferencia Központ
Csoport létszám: 15 fő
Tanóra: 15
Részvételi díj: 12000 Ft/fő
A kiégés /burn out/ 1974-ben Freudenberger által leírt jelensége min-den humán szolgálati területen, gyógyító, segítő-lelkigondozó hivatás-ban kialakulhat, mint betegségig fokozódó teljesítőképtelen, örömtelen fásultsági állapot. Létrejöttének vannak prodróma /előrejelző/ tünetei és szoros kapcsolatot mutat a hivatást végző személyiség attitüdjével, viselkedésmódjával, a szakfeladatok művelésének mikéntjével. Schmi-dbauer írta le a „segítő szindrómát”, valamint tipizálta a hivatásnak a személyiségre gyakorolt „torzító és veszélyeztető hatásait”.
A kurzus során erősen gyakorlatorientált megközelítésben foglal-kozunk a kiégésre veszélyeztető tényezőkkel, az egészségben maradás személyiségi faktoraival, a rezilienciával, rugalmassággal, a distresszek-kel való megküzdés jellegzetes módjaival, a romboló és a fejlődést szolgáló copingokkal, a telítődés elkerülését lehetővé tevő önsegítő „gyógymódokkal”, a szelf menedzsment leghatékonyabb technikáival. Elemezzük az egészséglélektani kutatásokra alapozott önkarbantartó és közösségi, kölcsönösen egymást segítő módszereket, példákkal szol-gálunk a hazai és erdélyi lelkipásztori gyakorlat területéről. Munkamód-ként a “problem based learning” módszerét alkalmazzuk, amely a haté-kony együttműködés csoportos munkalehetőségének begyakorlását is lehetővé teszi. A hatékony munkát handoutokkal segítjük elő.
Ajánlott irodalom:
Bagdy Emőke: Pszichofitness, Budapest, Animula Kiadó, 2009. Bagdy emőke: Vitalitás-generátorok, in: Kállai János - Varga József - Oláh Attila (szerk.): Egészségpszichológia a gyakorlatban, Bu-dapest, Medicina Kiadó, 2008, 239-273.
Bagdy Emőke - EISLER OLGA: A probléma-alapu tanulás alkalmazási tapasztalatai a szupervizor képzésben, in: Bagdy Emőke - Wiesner Erzsébet (szerk.): Szupervizió, egyén, csoport, szervezet, Budapest, PrintX Kiadó, 2005, 305-321.
TOMCSÁNYI TEODORA - JELENITS ISTVÁN: Tanakodó, Hid, Budapest, 1999. HÉZSER GÁBOR: A pásztori pszichológia gyakorlati kézikönyve, Budapest, Kálvin Kiadó, 1995.