Komplex stresszkezelő- és kommunikációs készségfejlesztő tréning. (WILLIAMS ÉLETKÉSZSÉGEK PROGRAM: WÉK)
LT’22.2.
Vezető: Dr. Szászi Andrea (lelkipásztor, vallástanár, pszichopedagógus, okleveles WÉK facilitátor, katechetikai igazgatóhelyettes RPI)
Időpont: 2022-03-28 - 2022-04-27
Hely: Debrecen
Csoport létszám: 15 fő
Tanóra: 12
Részvételi díj: 12000 Ft/fő
Célkitűzés:
2022 a katechézis éve az MRE-ben. Az év egyik, MRE Zsinat Elnöksége által meghatározott irányvonala a mentálhigiénés támogatása mindazoknak, akik a hittanoktatásban részt vesznek. Ez a képzés ebbe a témakörbe illeszkedik be.
A mindennapi életünk szerves része a stressz. Ahhoz, hogy hatékonyak legyünk és eredményesek a szakmai életünkben, fontos, hogy önmagunkkal is dolgozzunk, és ne csak a hittanórán használ- ható ötlettárunkat bővítsük, hanem a saját testi-lelki egészségünkre is odafigyeljünk. Ennek lehetősége, ha folyamatosan bővítjük azt az eszköztárat, mely segít megküzdeni a mindennapi stresszel és megoldási lehetőségeket kínál a nehezebb élethelyzetekben. Ennek az eszköztárnak a bővítésében ad segítséget ez a komplex stresszkezelő- és kommunikációs készségfejlesztő tréning.

A WÉK program magatartástudományi és magatartásorvoslási alapokon áll, megalapozott, tudományosan elfogadott módszereket és gyakorlati ötleteket hoz 10 témában, amelyek a mindennapi életben hasznos készségek fejlesztését segítik. Hazánkban csaknem 15 éve van jelen a program, de nemzetközi szinten közel 30 éve használják az USA-ban, Németországban, Észak- és Dél-Amerika különböző területein. A hatékonyságáról külföldi és nemzetközi kutatások is születtek, mivel 10 olyan készség fejlesztése áll a középpontban, amelyek egyszerűek, segítik az önismeret és a tudatosság növekedését, mindennapi életben alkalmazhatók, támogatják a saját magunk és mások viselkedésének jobb megértését, illetve a mindennapi konfliktusok hatékony kezelését.

Témái: Helyzetelemzés és tudatos reagálás, levezető és feszültségoldó készségek, önérvényesítési technikák, nem-et mondás technikái, kreatív problémamegoldás, hatékony beszéd, figyelmes hallgatás, empátia gyakorlatok.

Megjegyzés: A Williams ÉletKészségek® Program magyarországi alkalmazására kizárólagosan a Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság jogosult, önállóan csoportokat csak okleveles facilitátorok vezethetnek.

Ajánlott irodalom:
Stauder Adrienne - Balog Piroska - Kovács Mónika - Susánszky Éva: A Williams ÉletKészségek® stresszkezelő és pszicho szociális készségfejlesztő program magyar adaptációja és 10 éves tapasztalatai, in: Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 17 (2016/2). http://www.eletkeszsegek.hu/stressz_publikacio.htm