Lelkésztovábbképzés - összeköt, inspirál, perspektívát ad. Húsz éves a Tiszántúli Református Lelkésztovábbképző Intézet
LT’22.5
Vezető: Dr. Fekete Károly (püspök, egyetemi tanár DRHE), Dr. Fazakas Sándor (egyetemi tanár DRHE), Dr. Gaál Sándor (egyetemi docens DRHE), Dr. Szabó Lajos (ny. egyetemi tanár EHE) és mások
Időpont: 2022-09-09 - 2022-09-09
Hely: Debrecen, Református Kollégium díszterme
Csoport létszám: korlátozás nélkül, de regisztrációhoz kötött fő
Tanóra: 6
Részvételi díj: Ft/fő
A lelkipásztori szolgálat egyházunkban az utóbbi 20-30 év során meglehetősen átalakult, sokrétegűvé, egyúttal komplexebbé vált. Tartalma továbbra is a Szentírás üzenetének, mint Isten kijelentésének hirdetése, valamint a keresztyén hagyomány közvetítése az emberi élethelyzetekre tekintettel - de az élethelyzetek sokfélesége, a társadalmi átalakulások, a kommunikáció megváltozása újabb és újabb kihívások elé állítja a szolgatársakat. Teológiai ismeretek elmélyítése, alkalmazásuk módszertani kérdéseinek elsajátítása, szociális és kommunikatív kompetenciák állandó fejlesztése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a lelkipásztorok egyrészt hatékonyan végezzék szolgálatukat, másrészt maguk is örömüket leljék hivatásuk gyakorlásában. Ezt hivatottak segíteni a lelkésztovábbképző tanfolyamok és alkalmak, amelyek jelenlegi szervezett formája Tiszántúlon immár 20 évre tekint vissza.
2002-ben, azaz húsz évvel ezelőtt alakult meg a Tiszántúli Református Lelkésztovábbképző Intézet, amelynek folyamatos munkájára jubileumi ünnepi szimpózium keretében szeretnénk emlékezni és a közös szolgálatért hálát adni. Az egynapos konferencia során - amely továbbképző alkalomként is szerepel képzési kínálatunkban - előadások és csoportos műhelyfoglalkozások keretében kívánunk reflektálni az említett változásokra, közösen keresve a lelkészi szolgálat megélésének kreatív, dinamikus, a Lélek ereje által inspirált feltételeit. Különösképpen a lelkészi szerepkörök tartalma, azok változásai és egymáshoz való viszonyuk vizsgálata képezi a konferencia témáját (a lelkész, mint igehirdető, mint liturgus, lelkigondozó, tanító, egyház- illetve gyülekezetvezető, erkölcsi véleményformáló, közéleti személyiség stb.). Az alkalom részletes programját intézetünk honlapján és egyéb kommunikációs csatornákon közöljük.