Inspiráció a bibliai hagyományban
LT’22.12.
Vezető: Dr. Kustár Zoltán (egyetemi tanár, DRHE) Előadók: Dr. Adorjáni Zoltán, Dr. Balogh Csaba, Dr. Cziglányi Zsolt, Dr. Fabiny Tamás, Dr. Gyurkovics Miklós, Dr. Hafenscher Károly, Dr. Hanula Gergely, Kocsi György, Dr. Kránitz Mihály, Dr. Kustár Zoltán, Dr.
Időpont: 2022-11-10 - 2022-11-11
Hely: Debrecen, Református Kollégium
Csoport létszám: 20 fő
Tanóra: 8
Részvételi díj: 6000 Ft/fő
A képzés keretében az érdeklődők a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány által szervezett „Inspiráció a biblia hagyományban” című kétnapos ökumenikus konferencián vehetnek részt.
A biblia könyvek inspiráltsága/sugalmazottsága a keresztyén hit egyik fontos tanítása, amely azt hivatott kifejezni, hogy bár a bibliai könyvek az emberi szerzőség és szerkesztettség nyilvánvaló jeleit mutatják, végső szerzőjük - a Szentlélek „együtthatásaként” - maga Isten. Ám a mai kor embere a felvilágosodás hatására hajlamos a Bibliát csupán emberi alkotásként kezelni, a posztmodern érték-fragmentálódás alapján pedig azt a sok között „csak egy véleménynek” tekinteni, s e nézetét az „írott igéről” a „hirdetett igére” is átvinni.
A konferencia célja az, hogy az inspiráció-tan bibliai alapjait vizsgálja meg: hogyan vélekednek a prófétai kijelentés, illetve a szent iratok isteni eredetéről maguk a bibliai könyvek, és hogyan képzelték el maguk a próféták, majd igehirdetésük hagyományozói az emberi és az isteni szerző „együtthatását”. Az előadások a prófétai könyvek, a deuteronómiumi/deuteronomista hagyomány vonatkozó részleteit, az Ószövetség, Qumrán és a rabbinikus irodalom Szent Lélekről szóló tanítását, az Újszövetség vonatkozó igehelyeit, a görög/hellén kultúrkör hasonló jelenségeit járják körül, kitérve a Septuaginta-hagyomány, valamint Philon és Josephus elképzeléseire is. A biblikus szakelőadások sorát egy-egy dogmatörténeti, rendszeres teológiai és gyakorlati teológiai előadás egészíti ki, segítve az eredmények gyakorlati alkalmazását.
A konferencia-előadásokat a Kárpát-medence református, római katolikus és evangélikus lelkészképző intézményeinek oktatói, szak- területük elismert képviselői tartják.

Ajánlott irodalom:
Fabiny t.: A Szentírás ihletettsége, in: Uő (szerk.): Szótörténések. Hermeneutikai, teológiai és irodalom-tudományi tanulmányok, Bu dapest, 2009, 208-219.
Reuss, a.: Inspirált könyv - inspirált személy. Az inspiráció értelmezésének néhány kérdése, in: Diakónia 15 (1993/4), 40-46.
Szász B.: Inspiráció, in: Bartha T. (szerk.): Keresztyén Bibliai Lexikon, I. kötet, Budapest, 2000, 647-649.