Lelki- és érzelmi nevelés lehetőségei a hittanórán
LT'23.2.
Vezető: Dr. Szászi Andrea (lelkipásztor, vallástanár, pszichopedagógus, katechetikai igazgató­ helyettes RPI)
Időpont: 2023-05-15 - 0000-00-00
Hely: Debrecen
Csoport létszám: 20 fő
Tanóra: 6
Részvételi díj: 7000 Ft/fő
A hittanóráink során a hit különböző rétegeit mozgatjuk. Szeretnénk, ha a gyermekekben, fiatalokban felébredne az Istennel való kapcsolat iránti vágyakozás. Szeretnénk segíteni az elköteleződésüket. Szeretnénk, ha a közösséggel való együttműködésük hatékony és zökkenőmentes lenne. Szeretnénk segíteni őket abban, hogy egészséges kapcsolataik legyenek, hatékonyan kezeljék az érzelmeiket, biblikus értékrend alapján éljék az életüket. Mindez ahhoz a nagy témakörhöz tartozik, ami a lelki- és érzelmi nevelés területébe kapcsolódik.
A szakmai nap célja olyan alapvető ismeretek átadása, módszertani és gyakorlati ötletek megismertetése, amelyek a mindennapi hittanoktatás során használhatók. A nap tréning hangsúlyos, mivel elmélet mellett gyakorlati ötleteket is kapnak a résztvevők.
Miről lesz szó?
• Utánajárunk annak, hogy hol a helye és milyen kapcsolódási lehetőségei vannak a lelki és érzelmi nevelésnek a hittanoktatáshoz.
• Keresztyén szemmel ránézünk az érzelmi intelligencia fogalmára, és megvizsgáljuk, hogy milyen módszerekkel segíthető, és hogyan építhető be az EQ formálása a hittanóráinkba.
• Kipróbálunk módszereket és gyakorlatokat, amelyek az órára bevihetők.
• A következő témákhoz kapcsolódunk hittanórai ötletekkel: érzelmek kezelése, empátia, együttműködés, önismeret
Elsősorban az általános iskolai korosztályra koncentrálunk, de több olyan gyakorlat is előkerül, amely a nagyobbaknál is használható.
Ajánlott irodalom:
Kézdi Balázs (szerk.): Iskolai mentálhigiéné. Tanulmányok, Pécs, Pro Pannonia Alapítvány, 2000.
Lynn, Adele B. - Lynn, Janele R.: Érzelmi intelligencia gyakorlatgyűjtemény, Miskolc, Z-Press Kiadó, 2018.