A gyülekezeti lelkipásztori szolgálat garanciái
LT'23.9.
Vezető: Dr. Gaál Sándor (egyetemi docens, DRHE) Sohajda Levente (lelkipásztor, Göncruszka)
Időpont: 2023-11-06 - 2023-11-08
Hely: Beregdaróc, Hét Csillag Konferencia Központ
Csoport létszám: 20 fő
Tanóra: 15
Részvételi díj: 15000 Ft/fő
A továbbképzést vidéki kis gyülekezetekben és nagyvárosi közegben szolgáló lelkipásztorokként vezetjük. A továbbképzésre azokat a gyülekezeti lelkipásztorokat várjuk, akik lelkipásztori szolgálatuk során a mai magyar társadalom adottságai között keresik azt az utat, amelyen egyértelműen eredeti elhívatásukat tudják teljesíteni. Célunk az, hogy tárgyilagosan megfogalmazzuk azokat a tényezőket, amelyek a hivatásteljesítés útjában állnak. Várjuk azokat, akik nemcsak a problémafeltárásban aktívak, hanem készségesek arra, hogy a felmutatott lehetséges úton elinduljanak, vagy tovább haladjanak.
Célunk az, hogy a résztvevők számára definiáljuk a gyülekezeti életben, lelkipásztori szolgálatban fellelhető krízispontokat, s újra megfogalmazzuk a gyülekezeti lelkipásztori szolgálat járható irányait.
A továbbképzés ideje alatt lehetőséget adunk arra, hogy a résztvevők feltárják a szolgálatukban jelentkező nehézségeket. Ezt követően a megfogalmazott nehézségek egyházi és társadalmi környezetét vesszük nagyító alá, majd megkeressük azokat az összefüggéseket, amelyek a lelkipásztori hivatásgyakorlás során egyértelműen elvezetnek a megnevezett krízisek forrásához.
Végül pedig iránymutatást fogalmazunk meg arra nézve, hogy a lelkészi szolgálat hogyan folytatható azokon a helyeken, ahol reményvesztetté váltunk, motivációt veszítettünk. Tesszük ezt azért, mert valljuk, hogy a helyesen végzett lelkipásztori szolgálatnak garanciái vannak.

Ajánlott irodalom:
Keller, Timothy J.: Gyülekezet a központban, Budapest, Harmat, 2019, 11­-92. 323-440.
Warren, Rick: Céltudatos gyülekezet, Debrecen, Új Remény Alapítvány, 2006.