A rugalmas lelki ellenállóképesség (reziliencia) fejlesztési lehetőségei a hittanórán
LT'24.2.
Vezető: Dr. Szászi Andrea (lelkipásztor, vallástanár, pszichopedagógus, katechetikai igazgató­ helyettes RPI)
Időpont: 2024-09-13 - 0000-00-00
Hely: Szeptember 13. online November 15. jelenléti oktatás - Debrecen, Református Kollégium
Csoport létszám: 25 fő
Tanóra: 10
Részvételi díj: 8000 Ft/fő
Edith Eva Eger, egy Holocaust túlélő, magyar pszichológusnő ezt írja „A döntés” című könyvében:
„ Attól tartok, rossz dolgok mindenkivel megtörténnek. Ezen nem tudunk változtatni. A születési anyakönyvi kivonatunkban sem írják azt, hogy az élet könnyű lesz. Csakhogy nagyon sokan vagyunk, akik benne ragadtunk egy traumában vagy fájdalomban, és ez megakadályozza, hogy a maga teljességében élhessük meg az életünket. Ezen pedig változtathatunk.”
Valóban, mindannyian tapasztaljuk, hogy kihívásokkal teli világban élünk, ami tele van változékonysággal, nehézségekkel, ismeretlen tényezőkkel. Ma sok helyen olvashatunk arról, hogy világunkban a reziliens gondolkodásmód segíti és támogatja a kihívásokkal való megküzdést, és segíti a rugalmas lelki ellenállóképességünk fejlődését.
C. H. Donders ezt a „... meglepetésekkel, változásokkal és váratlan akadályokkal való megbirkózás képességének” nevezi.
Hogyan kapcsolódik ez a hittanoktatásunkhoz? Milyen pluszt adhat a reziliens gondolkodásmód az életünkhöz? Miért éri meg, és hogyan lehet reziliens hittanoktatónak, lelkipásztornak lenni, és hogyan adhatjuk ezt tovább a ránk bízott diákoknak? Elméleti alapokon, de nagyon gyakorlati ötletek segítségével ennek járunk utána a képzésen.
Az első rész online kerül megtartásra, ahol a reziliens gondolkodásmód alapjaival ismerkedhetnek meg a résztvevők. A második képzési nap során saját élményű gyakorlatok alapján kaphatnak ötlettárat a hittanórai használathoz.
Ajánlott irodalom:
Donders, Paul: Hogyan fejlesszük lelki ellenálló képességünket és előzzük meg a kiégést?, Budapest, Harmat Kiadó, 2019.
Szászi Andrea: A reziliencia fejlesztés lehetőségei a hittanoktatásban – szempontok és gondolatok, in: Magyar Református Nevelés 20 (2023/4), 32–49.
Szászi Andrea: Gondolatok a gyermekek jóllétéről. Reziliens gyermekek – út az egészséges jövő felé, in: Credo 29 (2023/2), 105–111.