„Elég most már Uram...” (1Kir 19,4)
LT'24.8.
Vezető: Sajtos Szilárd (lelkész, mentálhigiénés szakember, rendszerszemléletű pár- és családterapeuta, logoterápiás és egzisztencia­ analitikus tanácsadó)
Időpont: 2024-11-11 - 2024-11-13
Hely: Berekfürdő, Megbékélés Háza
Csoport létszám: 15 fő
Tanóra: 15
Részvételi díj: 15000 Ft/fő
Voltál már olyan élethelyzetben, amikor azt gondoltad, hogy nem bírod tovább? És mégis menned kellett szószékre, esketni, temetni... Oda, az emberek közé, a rábízatottak közé. És neked kellett vigasztalni, aki magad is vigaszra vágytál, és te osztottál tanácsokat, aki magad is eltévedtél, és örülnöd kellett, ismét mondom, örülnöd, amikor nem volt hozzá kedved...
Van ilyen? Vagy tagadjuk? Vajon szabad ezt? Elfáradhat, megfáradhat a pásztor? Vagy neki nem lehet, nem szabad? És ha elfáradt, akkor vajon mi van? Van tovább? Előre vagy hátra, lefele vagy felfele tekinthet?
A kurzus során körbejárjuk a pásztori, prófétai, tanítványi elfáradásokról és megfáradásokról szóló történeteket, a szabadulásokat és destruktív megoldásokat. A tudomány szempontjából számba veszünk olyan lélektani helyzeteket, mint krízis, trauma, burn out, félelem és szorongás, depresszió, olyan destruktív kiútkereséseket, mint alkoholizmus, abúzus és suiciditás, s olyan megoldásokat, mint elfogadás, asszertivitás és önmeghaladás. Tesszük mindezt bibliai történetek mentén haladva a saját - gyülekezeti és intézményi ­- lelkipásztori élményeinkkel, történeteinkkel együtt dolgozva.

Ajánlott irodalom:
Bakó Tihamér: Verem mélyén. Könyv a krízisről, Budapest, PsychoArt, 2004.
Csoma Judit: Megszelídített szorongás, Budapest, Kálvin Kiadó, 2021.
Csürke József – Vörös Viktor – Osváth Péter – Árkovits Amaryl (szerk.): Mindennapi kríziseink. A lélektani krízis és a krízisintervenció kézikönyve, Budapest, Oriold és Társai Kiadó, 2009.
Csürke József: A lótuszevő eszmélése. Krízis és önmeghaladás, Budapest, Oriold és Társai Kiadó, 2011.
Hajduska Marianna: Krízislélektan, Budapest, ELTE Kiadó, 2010.
Kast, Verena: Krízis és remény. Cselekvések változások idején, Budapest, Animula Kiadó, 2012.
Lukas, Elisabeth: Mondj búcsút a kiégésnek!, Budapest, Ursus Libris, 2018.
Lukas, Elisabeth: Értelemkeresés és életöröm, Budapest, Ursus Libris, 2019.