Predestináció az ókorban és a keresztyén hagyományban
LT'24.9.
Vezető: Dr. Kustár Zoltán (egyetemi tanár, DRHE)
Időpont: 2024-11-14 - 2024-11-15
Hely: Debrecen, Református Kollégium
Csoport létszám: 20 fő
Tanóra: 8
Részvételi díj: 8000 Ft/fő
Előadók:
Dr. Adorjáni Zoltán, Dr. Balogh Csaba, Dr. Béres Tamás, Dr. Borsi Attila, Dr. Cziglányi Zsolt, Dr. Dolhai Lajos, Dr. Fazakas Sándor, Dr. Fodor György, Dr. Gyurkovics Miklós, Dr. Hafenscher Károly, Dr. Hanula Gergely, Dr. Kocsis Imre, Dr. Krakomperger Zoltán, Dr. Kránitz Mihály egyetemi oktatók

A képzés keretében az érdeklődők a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány által szervezett „Predestináció az ókorban és a keresztyén hagyományban” című kétnapos ökumenikus konferencián vehetnek részt.
A predestináció a keresztyén hit egyik fontos tanítása, amely szerint az ember üdvösségének kérdése Isten eleve elrendelésén múlik, nem pedig saját teljesítményén vagy más földi erőkön. Miközben ez a tanítás önmagunk üdvössége felől a megrendíthetetlen bizalom alapja lehet, és a bizonyságtétel relatív hatástalanságára is vigasztalást kínál, komoly kérdésekkel is szembesít bennünket, mindenekelőtt az ember szabadsága és morális felelőssége, valamint Isten jósága és mindenhatósága kapcsán.
A konferencia célja az, hogy a predestináció-tan bibliai alapjait megvizsgálja, kitekintéssel a klasszikus görög irodalomra és a hellenista zsidó filozófiára, áttekintse annak a teológiatörténeti fejlődését, majd tisztázza, hogyan vélekedik erről a tanításról a mai református, evangélikus és római katolikus teológia.
A tizennégy előadás egyenként 25 perc, ezeket hármasával egy rövid megbeszélés követi. Az előadásokat a Kárpát-medence református, római katolikus és evangélikus lelkész­képző intézményeinek oktatói, szakterületük elismert képviselői tartják, fórumát és egyben bíztató példáját is kínálva a felekezetek közötti érdemi teológiai párbeszédnek.
(A regisztrációs díj tartalmazza a csütörtök esti fogadás és a pénteki ebéd, valamint a Maróthi Kollé­gi­um­ban lefoglalható szállás költségeit is. A szállás iránti igényt, valamint a fogadás és az ebéd kapcsán a részvétel szándékát a regisztráció során előzetesen kell jelezni.)

Ajánlott irodalom:
Beinert, Wolfgang: A katolikus dogmatika lexikona, Budapest, Vigília, 2004.
Ernst-Habib, Margit von: Die Lehre von der Prädestination - die Erwählungslehre. Ein Überblick von Johannes Calvin über Karl Barth bis Letty Russell. Online elérhető: https://www.reformiert-info. de/274-0-56-3.html (utolsó megtekintés: 2024. 01. 22.).
Nagy Gábor: A fáraó szívének megkeményítése, in: Theologiai Szemle 53 (2010/1), 16–25.
Nagy Gábor: Ézsaiás prófétai elhívása, in: Theologiai Szemle 60 (2017/2), 68–74.
Sebestyén Jenő: Református dogmatika, Budapest, Budapesti Református Theológiai Akadémia Kurzustára, 1940.
Török Csaba: Predestinációs Szent Ágostontól a reformációig. Online elérhető: http://real.mtak.hu/11423/1/1259005.pdf (utolsó megtekintés: 2024. 01. 22.).
Victor János: A predesztinációról és más írások. Online elérhető: http://mek.oszk.hu/08200/08256/08256.htm (utolsó megtekintés: 2024. 01. 22.).
Továbbá az Evangelisches Lexikon für Theologie und Gemeinde, valamint az Evangelisches Kirchenlexikon vonatkozó szócikkei.