Ki vagyok, és mit várok magamtól, mint a lelkipásztor társa?
– Szerepeim káoszában vagy harmóniájában?
A nem lelkészi végzettségű lelkészházastársakat várjuk erre a műhelymunkára!
LT’24.11.
Vezető: Drd. Becsky Borbála (pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, mentálhigiénés szakember, szupervízor, pásztorálpszichológus, ACC-PC keresztyén lelkigondozó)
Időpont: 2024-11-25 - 2024-11-27
Hely: Berekfürdő, Megbékélés Háza
Csoport létszám: 15 fő
Tanóra: 0
Részvételi díj: 15000 Ft/fő
Egy műhelymunka egy olyan speciális csoportnak, mint a lelkipásztor feleségek/férjek, különösen fontos lehet. Sokféle hagyomány és elvárás, hiedelem kapcsolódik ehhez a szerepkörhöz, amelyekkel nem mindenki tud azonosulni, ezért az önismereti és támogató jellegű foglalkozások nagyon hasznosak lehetnek. Tulajdonképpen egy önként vállalt, de előre nem tisztázott, és nem látható elvárás-sor az egyház, a gyülekezetek-régiók, családok és egyének részéről. – Sokszor jó lenne kapni erre egy receptet, felkészülni és előre dönthetni, hogy tényleg vállalja-e az éppen házasság előtt álló ifjú, vagy sem mindazt, ami következik? Ugyanakkor a protestáns létből fakadó természetes vágy a nagy család után kissé naivvá teszi a lelkipásztort és leendő párját?
Keressük a válaszokat és a lehetséges utakat a személyes térkép és iránytű megalkotását, saját élményen és párbeszéden át. A következő kulcs-kérdéseket boncolgatjuk együtt, pszichológiai módszerekkel, teológiai és pásztorálpszichológiai szemléletben.
1. Kapcsolat, pár-kapcsolat, család, hivatásból embernek lenni a gyülekezetben - Mi a tiszteletes-asszony/férfi szerepe? Milyen
elvárásokat támasztanak velük szemben az egyházban, a gyülekezetben, a családban? Miért vállalta személyesen ezt a szerepet? Van-e elképzelése, foglalkozott-e tudatosan azzal, hogy mit is jelent lelkész-társaként élni?
2. Hitelesség és önismeret - Mitől hiteles egy tiszteletes-asszony/férfi a 21. században? A hitelesség forrásait és veszélyeit feltérképezni, megtalálni és differenciálni. Milyen erősségeik vannak/lehetnek, amelyeket a saját, a család és a közösségük szolgálatában hasznosíthatnak?
3. Párkapcsolat és szerepkör - Hogyan hat a lelkipásztori szerep a párkapcsolatra? A párkapcsolati kihívások a lelkipásztor társának perspektívájából.
4. A képlékeny és tisztázatlan szerepkör kihívásai - A tiszteletes-asszony/ férfi szerepének változásai az évszázadok során. Hogyan alakíthatók át a hagyományos elvárások a modern kor kihívásaihoz igazodva? - Az „én szerepem” a közösségben - hol vagyok most és hova szeretnék eljutni? Mit tehetek, ha rájövök, hogy nem értek egyet az „elvárt” szerepkörrel, ha érzem, hogy idegen és kiégek? – Nehézségek, gátak és kiutak.
5. Zárás és továbblépés - Hogyan viszik tovább a tanultakat a mindennapokban? Hogyan segíthetik egymást a jövőben?

Egy ilyen műhelymunka során fontos az empátia, az aktív hallgatás és a bizalom. Emellett elképzelhető az önismeretben és istenismeretben való előrelépés, éppen a saját-élmény és párbeszéd, információ-szerzés folyamatában.

Ajánlott irodalom:
Almási Kitti: Ki vagy Te? – Elvárások szorításában. Megfelelés vagy önazonosság?, Budapest, Kulcslyuk, 2020.
Gyökössy Endre: Kapcsolatápolás, Budapest, Szent Gellért Kiadó, 2021.
Keller, Timothy – Keller, Kathy: A házasságról. Illúziók és félelmek helyett kiteljesedés, Budapest–Kolozsvár, Harmat–Koinonia–Kia, 2018.
Satir, Virginia: A család együttélésének művészete, Budapest, Coincidencia, 1999.
Siba Balázs: Hétfőtől szombatig. Lelki rítusok és spiritualitás a mindennapokban, Budapest, Kálvin Kiadó, 2022.